POVELJA ZA POSLOVNOG LIDERA 2019

Na svečanoj sednici skupštine Privredne komore Srbije koja je održana 09. decembra dodeljeno je ukupno 38 priznanja.

09.12.2019.

Od 38 priznanja koja su dodeljena 20 su plakete za poslovni uspeh, 16 su povelje za poslovnog lidera i dve su specijalne nagrade predstavnicima medija za doprinos za doprinos informisanju javnosti o poslovanju privrede i PKS.
Generalnom direktoru Poslovnog sistema Global seed Saši Vitoševiću dodeljena je nagrada za poslovnog lidera 2019. godine za angažovanje i postignute rezultate kojima je pružio snažan doprinos jačanju privrede Srbije i njenoj prepoznatljivosti u inostranstvu.
Više o događaju na www.pks.rsBIO PANON ORGANSKO JUNEĆE MESO – NAJBOLJE IZ SRBIJE 2016

Nagrada Najbolje iz Srbije prepoznata je kao jedno od najkredibilnijih priznanja u Srbiji. Brendovi se biraju prema utvrđenoj metodologiji, na osnovu rezultata glasanja potrošača i stručne javnosti, ali i tržišnofinansijskih parametara kao i ocena stručnog žirija.

10.02.2017.

Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine su još jednom organizovali akciju Najbolje iz Srbije i to već 12. put.

Priznanje je dodeljeno u 25 kategorija, među kojima su i tri nove: najuspešnije uvođenje startap preduzeća, najbolja turistička i privredna manifestacija u funkciji promocije Srbije, kao i nagrada žirija.

 

Izuzetno smo ponosni na činjenicu da su i potrošači i članovi stručnog žirija u BIO PANON organskom junećem mesu prepoznali kvalitet i poklonili mu poverenje svojim glasom. Ova nagrada samo će nas podstaći da na isti način i sa još većim elanom nastavimo naš rad i uskoro najavimo još neke proizvode pod našim nvoim brendom BIO PANON.

 

U akciji "Najbolje iz Srbije 2016" takmičilo se više od 140 kompanija, koje su nominovale 196 brendova, 20 odsto više odnosu na prethodnu akciju.

 

Dobitnici nagrade koriste znak "Najbolje iz Srbije" kao simbol kvaliteta, poverenja potrošača i poslovnih partnera.

 

U ime Poslovnog sistema Global seed, nagradu je primio generalni direktor Saša Vitošević.

 

Kao i prethodnih godina, Ministarstvo trgovine u saradnji sa najvećim trgovinskim lancima za dobitnike prestižne nagrade organizovaće poseban kutak "Top korner" u okviru koje će u marketima biti izloženi nagrađeni brendovi.

Zbog posebnih uslova čuvanja naše BIO PANON organsko juneće meso ćete moći pronaći samo u frižiderima, ali sa prepoznatljivom oznakom Najbolje iz Srbije.

 

 

Više o akciji Najbolje iz Srbije možete pročitati na: https://najboljeizsrbije.com/ODRŽAN ŠESTI POLJOPRIVREDNI FORUM „HRANA ZA EVROPU“

U organizaciji Ekonomskog instituta i Društva agrarnih ekonomista Srbije u Vršcu je od 03. do 05. novembra 2016. godine održan Šesti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“ koji je ove godine bio posvećen bezbednosti hrane i okupio više stručnjaka iz oblasti agrobiznisa.

22.12.2016.

Poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“ svake godine okuplja predstavnike svih struktura čiji su stavovi, aktivnosti i delovanja značajni u procesu približavanja srpske poljoprivrede i proizvodnje hrane evropskim standardima, a to su pre svega resorna ministarstva, privredne komore, zadružni savezi, poslovna udruženja, predstavnici struke i nauke iz Srbije i inostranstva, međunarodne organizacije, renomirane regionalne i domaće kompanije, finansijske institucije, predstavnici trgovinskih lanaca i mnogi drugi.

Kao jedan od učesnika ovogodišnjeg foruma Saša Vitošević, generalni direktor Poslovnog sistema Global seed doo, imao je priliku da iznese svoje stavove o stanju  agroprivrede u Srbiji. Teme panela prvog dana ovogodišnjeg foruma bile su Srpska agroprivreda viđena očima ministara, Srpska agroprivreda viđena očima menadžera, Srpska poljoprivreda na putu ka EU, Čija je zemlja Zemlje Srbije, dok se drugog dana govorilo o bezbednost hrane viđene očima nauke i prakse, kao i o bezbednosti hrane viđene očima regulative.

Ekonomske analize ukazuju da bi Srbija podizanjem prinosa na nivo proseka EU 28 mogla da utrostuči vrednost poljoprivredne proizvodnje i višestruko poveća izvoz. Za to su neophodne značajne strukturne promene i razvoj različitih modela udruživanja u agroprivredi, investicije u tehnološki razvoj i infrastrukturu poljoprivrede, prehrambenu i druge grane prerađivačke industrije, zasnovane na marketing konceptu koji je preduslov za poboljšanje konkurentnosti srpske agroprivrede.

Više o ovoj temi možete pročitati na:

http://www.ecinst.org.rs/sesti-poljoprivredni-forum-hrana-za-evropu-od-3-5-novembra-vrsac-hotel-srbijaBIO PANON NA POLJOPRIVREDNOM SAJMU U NOVOM SADU

Tokom 7 dana, koliko je trajao međunarodni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, preko 125.000 posetilaca je moglo saznati nešto novo o organskoj poljoprivredi i upoznati se sa organskim proizvodima koje Global seed proizvodi i koje je najavio.

27.05.2016.

Međunarodni poljoprivredni sajam, koji se svake godine održava tokom maja meseca u Novom Sadu, predstavlja sve veće i važnije mesto poslovnih događaja u oblasti agrara Zapadnog Balkana.

Ovogodišnji, 83. po redu je održan u periodu od 14. do 20. maja i okupio je 1.500 izlagača iz 60 zemalja.

Global seed je pod zvaničnim imenom svojih proizvoda BIO PANON nastupao u hali 1a gde je predstavio proizvode koje su potrošači već imali prilike da probaju kao što je juneće organsko meso, a od skoro i roštiljsko meso.

Takođe, preko 125.000 posetilaca je imalo priliku da se upozna sa novim proizvodom koji će se u junu mesecu već naći na policama prodavnica. U pitanju su BIO PANON domaće organsko brašno (tip 400, 500 i integralno) i BIO PANON griz.

Global seed je sa ponosom najavio i skori početak proizvodnje domaćeg pilećeg organskog mesa i organskih jaja.

Saša Vitošević, generalni direktor Global seeda je izjavio da je vrlo zadovoljan nastupom na ovogodišnjem sajmu i interesovanju domaćih posetilaca, kao i pozitivnim reakcijama u vezi sa nastupom i izborom proizvoda koji će se uskoro naći na policama velikih marketa i u domovima potrošača.

Više o 83. međunarodnom poljoprivrednom sajmu na:

 http://www.sajam.net/live/Dogadjaji/Sajmovi/2016/Poljoprivredni+sajam/detaljna?contentId=35426POSETA ĐAKA OSNOVNE ŠKOLE „KIRILO I METODIJE“

U sklopu naše edukativne orijentacije u petak smo na farmi ugostili grupu đaka Osnovne škole „Kirilo i Metodije“ iz Novog Sada koji su došli da se upoznaju sa organskom poljoprivredom.

22.04.2016.

Edukaciju o zdravom načinu života treba započeti od najranijeg uzrasta. Decu treba učiti kako da se ophode prema prirodi da bi od nje za uzvrat dobili ono najbolje a opet je sačuvali za buduće generacije. Zato su nas u sklopu svoje nastave posetili đaci nižih razreda Osnovne škole „Kirilo i Metodije“ iz Novog Sada. Oni su sa svojim nastavnicima došli da se upoznaju sa organskom poljoprivredom, da nauče nešto više o principima zdravlja, ekologije, pravednosti odnosno fair-play odnosima prema okruženju i prirodi, kao i principom negovanja i staranja o njoj kako bi se očuvalo zdravlje i blagostanje sadašnjih i budućih generacija i ekosistema.

 

Generalni direktor naše kompanije, Saša Vitošević je sa učenicima obišao farmu i upoznao ih sa principima organske, zdrave proizvodnje. Đaci su, takođe, imali priliku da posete fabriku stočne hrane, da vide i čuju nešto više o životu i radu na savremenoj farmi, obnovljivim izvorima energije, da se upoznaju sa radnim mašinama kojima se obrađuje poljoprivredno zemljište, da vide gde i kako žive krave, čime se hrane, kako se muzu.

 

Nadamo se da će im ono što su videli i čuli pomoći u daljem učenju.DA LI JE POLJOPRIVREDA ŠANSA SRBIJE?

Glavne teme o kojima se razgovaralo na ovoj konferenciji su bile trenutna dešavanja u srpskoj poljoprivredi i njeni potencijali, konkurentnost kao i politika podsticaja poljoprivrede.

18.12.2015.

Moderator konferencije, generalni direktor Poslovnog sistema Global seed Saša Vitošević je na početku objasnio da se konkurentnost naše poljoprivrede mora posmatrati kroz više faktora. Kao jedan od njih, on je naveo sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa RusijomEU i zemljama CEFTA. Drugi bitan faktor su podsticaji koje daje država.

On je, takođe, istakao da je vrlo bitan faktor monetarna politika, a kamatne stope u Srbiji su od 5% do 9% dok su u EU oko 3% pa se postavlja pitanje kako možemo da budemo konkurentni u takvoj situaciji.

 

O čemu se još razgovaralo na konferenciji i ko su bili učesnici možete detaljnije pročitati na linku http://www.newsweek.rs/konferencija/65367-amg-konferencija-da-li-je-poljoprivreda-sansa-srbije.htmlODRŽAN PETI POLJOPRIVREDNI FORUM „HRANA ZA EVROPU“

U organizaciji Ekonomskog instituta i Društva agrarnih ekonomista Srbije, u Subotici je od 15. do 17. oktobra 2015. godine održan Peti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“ - Agroprivreda Srbije u predpristupnom periodu, koji je okupio više stručnjaka iz oblasti agrobiznisa.

24.10.2015.

Centralna tema „Agroprivreda Srbije u predpristupnom periodu” obuhvatila jediskusije o efikasnosti realizacije Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, održivosti malih porodičnih gazdinstva, ekspanziji trgovinskih lanaca u Srbiji, ograničenjima u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i finansiranju i osiguranju u poljoprivredi.

 

Učesnici ovogodišnjeg foruma bili su članovi upravnih i nadzornih odbora, generalni direktori i menadžeri poljoprivrednih, prehrambenih kompanija i zadruga, individualni poljoprivredni proizvođači, predstavnici države i struke, trgovinskih lanaca, banaka i drugih finansijskih organizacija i osiguravajućih kuća, kao i predstavnici i stručnjaci iz različitih naučno-istraživačkih instituta i fakulteta.

 

Kao jedan od učesnika foruma Saša Vitošević, generalni direktor kompanije Global seed doo, zaključio je da srpska poljoprivreda nije konkurentna na evropskom tržištu, pre svega zbog toga što nema odgovarajuće podsticaje, a uz to je i opterećena visokim kamatnim stopama na kredite.

 

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na:

http://www.tanjugbiz.rs/vest/15286/Vitosevic-Nedostatak-podsticaja-koci-konkurentnostvomBIO PANON - USPEŠAN NASTUP NA SAJMU ANUGA 2015

Global seed je na sajmu Anuga 2015 nastupio zajedno sa još 14 kompanija iz Srbije za zajedničkom nacionalnom štandu, u organizaciji Privredne komore Srbije i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza RS (SIEPA).

20.10.2015.

Anuga je jedan od najvećih sajmova hrane i pića na svetu. Održava se svake druge godine u Nemačkom gradu Keln, a ove ga je posetilo oko 160.000 posetilaca iz 192 zemlje.

Anuga se sastoji od tematskih celina koje su odvojene po paviljonima (gotovi proizvodi, alkoholna i bezalkoholna pića, meso i mesne prerađevine, zamrznuti proizvodi, pekarski proizvodi, organski proizvodi, mleko i mlečne prerađevine). To je mesto na kojem se sreću proizvođači, prerađivači, trgovci i distributeri iz svih krajeva sveta.

Global seed je nastupio kao jedna od 7.063 kompanija iz 108 zemalja, a predstavio se svojim novim brendom Bio Panon, odnosno organskim mlekom o junećim mesom.

„Izuzetno smo zadovoljni našim nastupom na ovogodišnjoj Anugi“ - naglasio je Saša Vitošević generalni direktor Global seeda – „i interesovanjem potencijalnih partnera i distributera. Ostvarili smo zavidan broj kvalitetnih kontakata i nadamo se da će oni rezultirati plodnom i zadovoljavajućom saradnjom na obe strane. Pozitivna reakcija posetilaca na dizajn naše ambalaže i kompletnog koncepta nas je takođe obradovala.“

Više o sajmu Anuga na http://www.anuga.com/ORGANSKO JUNEĆE MESO JE „BIOPROIZVOD GODINE“

U okviru Međunarodnog festivala organskih proizvoda Biofest, dodeljena su i prestižna priznanja. Za „Bioproizvod godine“ proglašeno je organsko juneće meso kompanije Global seed doo, a za „Bioproizvođača godine“ kompanija Univerexport za organsko ulje.

20.10.2015.

15. i 16. oktobra 2015. godine na Otvorenom univerzitetu u Subotici održan je  Međunarodni festival organskih proizvoda Biofest. Ovu manifestaciju po 11. put organizuje Udruženje Terras, koje ove godine obeležava četvrt veka od osnivanja. Od 1990. godine ovo nevladino i neprofitno udruženje građana radi na zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine i zdravlja ljudi.   

 

Biofest okuplja izlagače iz naše zemlje i inostranstva kao i mnogobrojne poljoprivredne proizvođače, predstavnike ministarstava zemalja u okruženju, preduzetnike, predstavnike civilnih organizacija, naučno-istraživačkih institucija, zdravstvenih, turističkih organizacija, prerađivače, distributere i potrošače organskih proizvoda.

Program ovogodišnjeg Biofesta činili su tradicionalna izložba organskih proizvoda, prezentacije i degustacije, kao i stručna predavanja i nekoliko panel diskusija. Na svečanom otvaranju dodeljena su i prestižna priznanja, gde je za „Bioproizvod godine“ proglašeno organsko juneće meso kompanije Global seed doo, Čurug. Organizovana je i međunarodna konferencija, sa akcentom na predstavljanje SEEON mreže, koju je Udruženje Terras nedavno formiralo u Berlinu sa još pet država. Mreža bi trebalo  da doprinese bržem razvoju organske proizvodnje u regionu, a udruženje se već 25 godina zalaže za povećanje površina pod organskom proizvodnjom. BIO PANON NA IZLOŽBI WORDLFOOD MOSCOW 2015

24. internacionalna izložba hrane i pića WorldFood Moscow je ove godine održana od 14. do 17. septembra u Expocentru u Moskvi. Posetioci ove izložbe su imali priliku da se se po prvi put sretnu sa organskim mlekom i sirevima Bio Panon, koji dolaze pravo sa čuruških pašnjaka.

24.09.2015.

Tokom 20 godina postojanja izložba WorldFood Moscow je izrasla u najvažnije mesto okupljanja proizvođača hrane i pića i njihovih distributera, kupaca i potrošača za rusko tržište.

Ove godine su izlagači bili grupisani u jedanaest glavnih sektora: Proizvodi od mesa i živinarstvo, Konditorstvo i pekarstvo, Riba i morski plodovi, Čaj i kafa, Smrznuti proizvodi, Ulje, masti i sosovi, Konzervirana hrana, Pića, Voće i povrće, Mlekarstvo, Organska hrana.

 

Ove godine je sajam posetilo preko 30.000 posetilaca koji su imali prilike da se upoznaju sa proizvodima više od 1.600 izlagača.

Ono što nas raduje jeste da su se Bio Panon proizvodi svideli posetiocima sajma i nadamo se da će ih češće tražiti na rafovima njihovih prodavnica.

Više o Izložbi na: World FoodODRŽAN DAN POLJA U ČURUGU

Glavna tema današnjeg Dana polja koji je organizovan u saradnji sa partnerima Ns seme, Delta agrar – selsem, Agrimatco i Einbock Austria jeste „Donau soja Demonstraciona platforma, Organska proizvodnja soje“.

22.06.2015.

U okviru ove teme radila su se 3 ogleda:
1) Sortni ogled
2) Ogled Mehanička Kontrola Korova
3) Ogled sa đubrenjem & Mikorizni ogled

Bilo nam je drago što smo ugostili preko stotinu gostiju i što nas je vreme poslužilo te nije bilo smetnji prilikom posete farmi, oglednim njivama i demonstraciji rada mehanizacije na suzbijanju korova u organskoj proizvodnji.

Gostima su se obratili:

Gđa Marija Kalentić, regionalni direktor, Donau Soja
Gdin Saša Vitošević, generalni direktor, Global Seed
Gđa Svetlana Balešević Tubić, pomoćnik direktora za poslove semenarstva, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad
Gdin Srđan Anđelović, rukovodilac selekcije, Delta Agrar, Selsem.BIO PANON NA SVETSKOJ IZLOŽBI EXPO MILANO 2015

Glavna tema Svetske izložbe Expo Milano 2015 je „Nahranimo planetu. Energija za život“. U paviljnu Republike Srbije nalazi se i Global seed koji se predstavlja svojim novim brendom Bio Panon, odnosno organskim mesom i mlekom.

15.06.2015.

Ove godine se na Svetskoj izložbi u Milanu predstavlja preko 160 zemalja, civilnih društava, nevladinih organizacija i kompanija.
Svaka od država ima svoj paviljon na kojem predstavlja ono što smatra najvažnijim. Srbija je odlučila da se na ovoj izložbi predstavi kroz tradicionalnu kulturu, kuhinju i prirodne i privredne resurse sa naglaskom na organsku proizvodnju.

Zvanična tema nastupa Srbije je „Okusi hranu. Oseti život“

Global seed se italijanskoj i svetskoj publici prvi put predstavlja na ovakvoj manifestaciji i prvi put kao proizvođač organskog mesa i mleka.

Više o Svetskoj izložbi u Milanu na www.expo2015.orgGLOBAL SEED NA ARTECOMARKETU

Od 10. do 14. juna se u novosadskoj Katoličkoj porti održava šesti ArtEcoMarket, manifestacija koja promoviše koncept održivog i zdravog razvoja u urbanoj sredini. Kao jedan od pionira razvoja organske proizvodnje i Global seed je prihvatio poziv da učestvuje u edukativnom delu programa.

14.06.2015.

ArtEcoMarket je manifestacija koja promoviše koncept održivog i zdravog razvoja u urbanoj sredini i ima za cilj da pomogne kreativnu industriju, lokalne proizvođače hrane, da oživi prostor i uključi sugrađane u kreiranju zdravijeg i kvalitetnijeg društva. Tokom trajanja ArtEcoMarketa lokalni proizvođači imaju priliku da sarađuju i razmenjuju ideje i iskustva. Na njemu će se predstaviti oko 60 izlagača, a market je podeljen u tri zone – Art, Zona hrane i Urbana zajednica.

Misija Global seeda je, između ostalog, i edukacija potencijalnih proizvođača organske hrane a posebno potrošača te je bilo potpuno prirodno da i mi učestvujemo u ovoj manifestaciji.

Generalni direktor naše kompanije, Saša Vitošević je u delu Urbana zajednica održao predavanje na temu „Značaj i važnost organskih proizvoda“. On je zainteresovanima objasnio šta znači pojam „organik“, šta predstavlja organska proizvodnja, šta je organski proizvod, kako potrošač da ga prepozna, zašto je on važan za opšte blagostanje našeg organizma itd.ODRŽANA PROMOCIJA BIO PANON ORGANSKOG JUNEĆEG MESA

Promocija u Beogradu označila je početak prodaje prvog organskog junećeg mesa u Srbiji. U saradnji sa kompanijom „Organic Home Delivery“ doo organsko meso proizvedeno na farmi u Čurugu stiže na kućne adrese na teritoriji Beograda i Novog Sada.

22.05.2015.

Organsko juneće meso proizvedeno na našoj farmi se proizvodi po strogim zakonskim propisima Evropske unije i Srbije i kontrolisano je od strane ovlašćenih sertifikovanih organizacija. U ishrani goveda, od kojih se dobija organska junetina, koristi se hrana koja je proizvedena na njivama bez upotrebe pesticida, hormona i mineralnih đubriva, a strogo je zabranjena upotreba antibiotika i drugih lekova u lečenju goveda.
U saradnji sa kompanijom „Organic Home Delivery“ doo započela je prodaja organskog junećeg mesa po modelu kućne dostave na teritoriji Beograda i Novog Sada. Poručivanje se vrši putem telefona, imejla, i veb-aplikacije. Uvek se isporučuje sveže meso sa rokom trajanja od maksimalno 10 dana, a isporuka se vrši 4 puta mesečno. Kupac dobija organsko meso u aseptičnom pakovanju, 24 časa od momenta klanja.
Povodom početka prodaje Bio Panon organskog junećeg mesa u restoranu Comunale u Beogradu održana je promocija, pa vam prenosimo deo atmosfere. 22. KOPAONIK BIZNIS FORUM

Od 03. do 05. marta je, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije i Udruženja korporativnih direktora Srbije, održan 22. Kopaonik biznis forum pod nazivom: "Srbija 2015-30: Nova vizija industrijalizacije privrede i modernizacije društva. Kako nevidljive mogućnosti pretvoriti u vidljive efekte".

10.03.2015.

Kopaonik biznis forum je ove godine okupio više od 600 učesnika, među kojima su bili uvaženi akademičari, predstavnici države, diplomate, poslovni ljudi i medijski poslenici.
Generalni direktor Global seeda Saša Vitošević je aktivno učestvovao u poslednjem danu foruma u okviru panela Kako iskoristiti razvojne potencijale agrobiznisa?
On je istakao da agrarna politika u Srbiji mora što više da se prilagodi evropskoj, da su u toku skrininzi i da Srbija ima obavezu da, uz male korekcije, prihvati sve principe Evropske Unije.
Srpska poljoprivreda se bori sa mnogobrojnim poteškoćama jer nema subvencije koje imaju zemlje u okruženju. U tom smislu će one biti posebno problematične kada je reč o konkurentnosti. NAŠE FARME MOGU DA PARIRAJU DANSKIM

Prenosimo: Kopaonik -- Srpske poljoprivredne kompanije mogu primenom savremene tehnologije da budu konkurentne na evropskom tržištu, kaže direktor Delta agrar grupe Ivan Kostić.

09.03.2015.

"Da bismo bili konkurentni u EU moramo u kontinuitetu da ulažemo u nove tehnologije pomoću kojih možemo da proizvodimo kvalitetne proizvode koje možemo da plasiramo na tom tržištu", izjavio je on na Kopaonik biznis forumu.
Najbolje kompanije, kako je naveo, mogu da budu konkurentne kada je reč o žitaricama, uljaricama, šećernoj repi. Primera radi, on je rekao da je farma tovljenika Delta kompanije u Staroj Pazovi ušla u tri odsto najboljih farmi, koje pariraju farmama u Danskoj.
Generalni direktor Global sid Saša Vitošević izjavio je da agrarna politika u Srbiji mora što više da se prilagodi evropskoj.
"U toku su skrininzi. Imamo obavezu da uz male korekcije prihvatimo sve principe EU", rekao je on.
U tom smislu on je naveo da će subvencije države za poljoprivredu biti posebno problematične kada je reč o konkurentnosti.

Izvor: TANJUGORGANSKA JUNETINA STIŽE IZ ČURUGA

Prenosimo >> Na tržištu Srbije bi krajem februara trebalo da se pojavi i prvo organski proizvedeno meso, a reč je o junetini sa farme kompanije „Global seed“ smeštenoj u Čurugu, odakle do rafova naših trgovina već stižu organski proizvedeno mleko i mlečni proizvodi. Potrošači će ovo meso moći da nabavljaju u ekskluzivnijim prodavnicama nekih trgovinskih lanaca, ali i direktno iz proizvodnje, dakle sveže, konfekcionirano, upakovano i isporučeno na kućnu adresu, što je u ovom sektoru proizvodnje sve češća praksa u zemljama Evropske unije - kaže za Danas Saša Vitošević, generalni direktor Global seed-a.

26.01.2015.

On objašnjava da je uzgoj junadi preteča i sporedni proizvod u procesu dobijanja organskog mleka, ali da sa tom oznakom meso nije moglo da se nađe na tržištu jer do sada nije bilo sertifikovanog prerađivača.

- Sertifikat za organski uzgajanu junad dobio sam još u septembru 2013, a tokom jeseni prošle godine počeli smo pregovore sa kompanijom Big bul fuds, koja je sprovela sertifikaciju svojih pogona, i očekujemo da će se prve količine organske junetine na tržištu pojaviti za oko mesec dana - kaže naš sagovornik dodajući da će sa njihove farme trgovini mesečno stizati oko dve tone sertifikovanog mesa.

Organsko mleko sa farme u Čurugu, jedine takve u regionu, i sa hiljadu muznih krava najveće u Evropi, na tržište je pod nazivom “Bello organic” stiglo u februaru 2013. i rezultat je saradnje sa Imlekom. Dnevno se, kako je naš list već pisao, tržištu isporučuje 16.500 litara, odnosno mesečno 495 tona organskog sirovog mleka, a osim svežeg i dugotrajnog mleka Imlek plasira i organski jogurt, beli sir, pavlaku, kiselo mleko i namazni sir.

- Cilj naše kompanije nije da se širi u proizvodnji mleka. U proces proizvodnje želimo da uključimo i druge farmere koji rade u skladu sa svim pravilima organske proizvodnje. Plan je da se okrenemo i proizvodnji organskog mesa i to ne samo junećeg već i pilećeg i da vidimo kako će tržište da reaguje - kaže Vitošević napominjući da njegova farma poseduje kako domaće tako i sertifikate koji važe za zemlje Evropske unije, što je dodatna garancija potrošačima da je sve proizvedeno u skladu sa principima organske proizvodnje.

Iako neki naši proizvođači imaju organski uzgojene životinje, mesa tih životinja nema na tržištu upravo zbog toga što nema sertifikovanih prerađivačkih kapaciteta, objašnjava za naš list Ivana Simić, generalna sekretarka Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia organika, i potvrđuje da je nedostatak sertifikovanih prerađivača razlog zbog čega u našim trgovinama nema više proizvoda iz te kategorije. S druge strane, kaže naša sagovornica, osim farme u Čarugu postoje i drugi proizvođači, ali oni imaju mali broj grla i raštrkani su po zemlji.

- Njima se ne isplati da pojedinačno ugovaraju saradnju sa klanicama koje, da bi mogle da prerađuju ovakvo meso, moraju da dobiju sve neophodne sertifikate. Jedno od rešenja bi bilo udruživanje proizvođača koji žive u određenoj oblasti jer bi zajedno lakše sa prerađivačima našli ekonomski interes - zaključuje Simićeva.

Procene

Prema prvim kalkulacijama, može se očekivati da cena organske junetine bude viša za 30 do 50 odsto u odnosu na konvencionalnu, u zavisnosti od kategorije mesa, što je inače i praksa u zemljama Evrope.
 

„Izvor: Dnevni list Danas“DANI OTVORENIH VRATA

Svi oni koji žele da se upoznaju sa osnovama i principima stočarske organske proizvodnje ili ih samo zanima kako sve to izgleda imaju priliku da svake prve subote u mesecu posete prvu organsku farmu muznih krava u Čurugu u okviru akcije „Dani otvorenih vrata“.

22.04.2013.

Akcija je edukativnog karaktera i namenjena je svima koje zanima organska poljoprivreda, dobrobit životinja, zaštita životne sredine i upotreba obnovljivih izvora energije.

Ovlašćena lica farme će svake prve subote u mesecu u 10:00 časova biti na kapiji farme u Čurugu kako bi sačekali posetioce i, nakon upoznavanja sa osnovnim pravilima ponašanja i potencijalnim opasnostima, povešće ih u razgledanje.

Mole se svi da budu tačni, u suprotnom neće moći ući na farmu.
Opšta pravila ponašanja za posetioce mogu se pročitati ispod ove vesti.
Pre polaska u obilazak posetioci će potpisati Izjavu kojom potvrđuju da su saglasni sa pomenutim pravilima. Ukoliko budu odbili da se ponašaju u skladu sa Opštim pravilima ulazak na farmu im, nažalost, neće biti omogućen.
Sve ovo je neophodno jer se bavimo ozbiljnim poslom koji zahteva da brinemo kako o bezbednosti naših posetilaca, tako i o bezbednosti i zdravlju naših životinja.

Sve zainteresovane posetioce čekamo svake prve subote u mesecu na kapiji naše farme u 10:00 časova, osim u maju mesecu kada, zbog predstojećih praznika i želje prijavljenih posetilaca, druženje pomeramo za 11. maj.
 

Naša adresa je:

Global seed doo, Gospođinačka 1a, Čurug
Mapu sa detaljnijim uputstvima možete pronaći u sekciji KONTAKT

Želimo vam prijatan boravak na našoj farmi.

Global seed farma - opsta pravila ponasanja za posetioce
 SVI MLEČNI PROIZVODI BELLO KOJI NOSE OZNAKU 100% ORGANIC BEZBEDNI SU ZA ISHRANU

Velvet farm iz Čuruga saopštava najnovije analize mleka i rezultate koji govore da su svi mlečni proizvodi, a pre svega mleko, apsolutno bezbedni za ishranu dece i ljudi u Srbiji.

22.02.2013.

Organsko mleko Bello Organik, kao i svi mlečni proizvodi Bello (jogurt, sir i kisela pavlaka) sigurno su bezbedni za ishranu dece i ljudi i to su potvrdile sve laboratorijske analize, saopštili su danas iz Velvet Farm kompanije iz Čuruga na čijoj farmi se mleko proizvodi.

Ovaj podatak potvrdili su čak u svojim „spiskovima“ i dva najveća oponenta u krizi sa mlekom, a to su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Ministarstvo šumarstva poljoprivrede i vodoprivrede Republike Srbije.

Pre svega, Velvet Farm želi da obavesti svoje potrošače koji su sa velikim nestrpljenjem čekali pojavljivanje prvog organskog mleka u Srbiji, da je proizvod Bello Organik apsolutno bezbedan za upotrebu. 

Neprecizne, netačne i nepotpune informacije koje su se tokom proteklih dana pojavile u medijima izazvale su nevericu kod potrošača koji se opredeljuju za kupovinu organskih mlečnih proizvoda. Zato ovom prilikom naglašavamo da su standardi kontrole koje propisuje organska proizvodnja mleka, a naročito hrane za životinje, izuzetno rigorozni i mnogo viši u odnosu na redovnu proizvodnju što pruža dodatnu garanciju potrošačima. Velvet farm je prethodnih dana obavio sve potrebne analize, i rezultati su dostupni svim relevantnim institucijama, a mi ih putem saopštenja za javnost prezentujemo svojim potrošačima. 

Analize su rađene u akreditovanoj laboratoriji, a podsećamo da Bello Organik nosi i Sertifikat koji je u skladu sa regulativom Evropske unije, ali i regulativom Republike Srbije.

Krizne situacije poput ove oko mleka dovode potrošače u situaciju da su zbunjeni, te da ne znaju da li organski mlečni proizvodi takođe podležu kontroli i zato još jednom ponavljamo da su sve institucije bile složne da su proizvodi Bello apsolutno bezbedni i da se neće povlačiti iz prodaje.

Analizom uzoraka našeg organskog mleka utvrđeno je odsustvo aflatoksina M1.
Analizu mleka je vršila SP Laboratorija ad Bečej, koja je kod nas trenutno najbolja za analize te vrste. Prag osetljivosti metode koja se koristi je do 0,05 [μg/kg], a sve ispod te vrednosti smatra se da u uzorku nema prisustva aflatoksina jer metoda nije mogla da ga detektuje.

Rezultati analize mleka na Aflatoksin M1BELLO ORGANIC – NOVI DOMAĆI ORGANSKI PROIZVODI!

Srpsko tržište, od danas je bogatije za jedinstveni asortiman domaćih proizvoda od organskog mleka koji je na današnjoj konferenciji predstavila kompanija Imlek.

05.02.2013.

Zahvaljujući ekološki zdravom okruženju u kojem zemlja nije tretirana veštačkim đubrivom, herbicidima i pesticidima duže od četiri godine, organsko mleko dobijeno sa domaće farme se nalazi na samom vrhu lestvice po kvalitetu sastojaka i njihovoj hranljivosti. Upravo takvo mleko, osnovni je sastojak novih Imlekovih proizvoda. Pod zajedničkom imenom „Bello organic“ na rafovima prodavnica širom Srbije, od danas se mogu naći Bello organsko mleko, zatim Bello jogurt od organskog mleka, dugotrajno Bello organsko mleko, Bello kisela pavlaka i Bello sir od organskog mleka.

Pre svečanog predstavljanja novog asortimana organskih mlečnih proizvoda, predstavnici medija su bili u prilici da obiđu organsku farmu Velvet farm u Čurugu i uvere se u kvalitet zemljišta i organski uzgajane hrane zahvaljujući kojoj krave daju najkvalitetnije mleko. Ova farma poseduje sve potrebne sertifikate u skladu sa zakonima Republike Srbije i standardima koje propisuje EU. Zahvaljujući tome, ona snabdeva kompaniju Imlek sa 16.500 litara organskog mleka dnevno.

„Čestitam „Imlek“-u i „Velvet“ farmi na ogromnom uspehu, i nakon četiri godine dugog perioda konverzije, na plasmanu organskog mleka na tržište Republike Srbije, a nadam se uskoro i regiona i Evrope.“ - izjavio je tokom današnjeg predstavljanja Imlekovih novih proizvoda Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, gospodin Dejan Krnjaić.

„Naša kompanija na dnevnom nivou prati stanje na tržištu i osluškuje potrebe svojih vernih potrošača. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da ćemo ovom linijom proizvoda zadovoljiti potrebe svih onih koji su sa nestrpljenjem iščekivali pojavljivanje proizvoda od organskog mleka.“ - izjavio je generalni direktor kompanije Imlek, gospodin Slobodan Petrović i dodao da se uprkos današnjem tempu života ljudi u sve većem broju okreću prirodi.

Asortiman proizvoda pod zajedničkim imenom „Bello organic“ predstavlja jedinu liniju proizvoda od organskog mleka kako na srpskom tržištu tako i u čitavom regionu. Ujedno, novi Imlekov asortiman prozvoda predstavlja svojevrsnu potvrdu tradicije kvaliteta koju ova kompanija pruža već 60 godina.PRVA ORGANSKA FARMA MUZNIH KRAVA U SRBIJI

Naša farma u Čurugu je danas dobila zvanični Sertifikat koji predstavlja potvrdu da je proizvodnja sertifikovana, odnosno, da su primenjene metode organske proizvodnje u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji Republike Srbije, kao i da su primenjene metode proizvodnje organskog mleka po EU standardima, odnosno u skladu sa standardima Equivalent European Organic Production and Processing Standard for Third Countries.

09.01.2013.

Sertifikat garantuje potrošaču da je proizvodnja poljoprivrednog, odnosno, prehrambenog proizvoda kontrolisana, od momenta uključivanja proizvodne jedinice (zemljišne parcele, gazdinstva, farme itd) u organsku proizvodnju do momenta plasiranja proizvoda na tržište.

Farme i proizvođači hrane koji poseduju organic sertifikat imaju strogo kontrolisanu proizvodnju biološki vrednije hrane. Drugim rečima, u pitanju je proizvodnja bez upotrebe pesticida, odnosno, isključuje upotrebu herbicida, insekticida, fungicida, rodenticida, antibiotika, hormona i drugih sintetičko-hemijskih supstanci.

Mleko koje mi proizvodimo je dobijeno od krava koje se hrane isključivo organskom hranom, imaju dovoljno prostora za boravak i šetnju, imaju dovoljno svetla, izvode se na ispašu, ne tretiraju se sintetičkim hormonima, a GMO je zabranjen.

Naše krave su srećnije od drugih, a mleko koje daju ima za trećinu više omega tri masnih kiselina, koje utiču na smanjenje masnoća u krvi.

U saradnji sa kompanijom Imlek organsko mleko, proizvedeno na našoj farmi u Čurugu, prerađuje se u paletu visokokvalitetnih organskih mlečnih prerađevina, koja će se uskoro naći na rafovima naših prodavnica.

Proces sertifikacije i kontrole se obavlja pod nadzorom renomirane kontrolne i sertifikacione kuće TUV SUD, dok sertifikaciju i kontrolu po EU standardima radimo sa ovlašćenom kućom ETKO.SRBIJI NE TREBA GMO, VEĆ ZDRAVA ORGANSKA HRANA

Srbiji nije potrebna hrana proizvedena od genetski modifikovanih organizama (GMO), već zdrava, organska hrana, čija bi proizvodnja klasičnim metodama mogla da se poveća za oko 40 odsto i da se izvozi, rečeno je danas na konferenciji „Genetski modifikovana hrana-da ili ne?“

17.12.2012.

GMO nije budućnost Srbije, već proizvodnja organske hrane čija cena raste, rekla je predsednik odbora za zaštitu životne sredine u Skupštini Srbije Milica Vojić-Marković i istakla da o tome ne treba ni da razmišljamo.

Srbija je 2009. godine donela zakon o GMO koji je restriktivan i brani i proizvodnju i promet GMO u komercijalne svrhe u našoj zemlji, rekla je Vojić-Marković i istakla da taj zakon ne bi trebalo menjati, ni dozvoliti da se GMO nađe na srpskom tržištu, pre svega, jer su zdrava hrana i voda strateško pitanje za Srbiju.

Ona je podsetila da je GMO štetna po zdravlje ljudi, i da već u trećoj i četvrtoj generaciji izaziva tumore, povećava smrtnost i sterilnost kod ljudi.
Kompanije koje proizvode GMO su monopolisti i imaju političku podršku i ta hrana je, kako je istakla, u mnoge zemlje neretko ubačena uz pomoć korupcije i podmićivanja predstavnika vlada tih zemalja.

Ako bi dozvolila proizvodnju GMO, Srbija bi samo za semena morala da plaća 70 do 100 miliona evra godišnje, a GMO hranu ne bismo mogli da prodamo ni na domaćem tržištu, a ne da je izvezemo, rekla je ona i dodala da bi domaći poljoprivredni instituti bili zatvoreni i prodati i uništene licence naših poljoprivrednih proizvoda i hibrida.

Kompanije koje se bave proizvodnjom GMO u svetu, kako je istakla, čak često izdvajaju ogromne sume novca da na deklaracijama proizvoda ne piše da je ta hrana proizvedena na genetski modifikovan način.

Predstavnik Instituta za kukuruz Zemun Polje Života Jovanović naglasio je da Srbija ima odlične uslove za proizvodnju zdrave, organske hrane i da bi se klasičnim agrotehničkim metodama ta proizvodnja mogla povećati za oko 40 odsto, a značajne količine izvoziti.

"U ekonomskom interesu Srbije je da ostane zemlja bez GMO, već da se proizvodnja zasniva na zdravoj organskoj poljoprivredi", rekao je Jovanović i istakao da nema opravdanja uvođenju GMO u našu zemlju i da ni u mnogim zemljama EU nije dozvoljena ni proizvodnja, ni uvoz te hrane.

Pomoćnik ministra trgovine Bojana Todorović istakla je da su pravila Svetske trgovinske organizacije (STO) takva da zemlje koje hoće da budu njene članice ne smeju da imaju zabranu uvoza bilo kog proizvoda, pa ni onog koji ima GMO.

To važi za sve zemlje članice koje to poštuju, i nije reč o bilateralnom odnosu sa bilo kojom zemljom, kazala je ona i dodala da je na Vladi Srbije da odluči da li će prihvatiti te uslove za priključenje STO, uz napomenu da će svi proizvodi morati da budu označceni da su GMO.

Pravni savetnik "Zelenih Srbije" Igor Pantelić naglasio je da će ta partija institirati na apsolutnom moratorijumu za GMO, jer ako bi Srbija dozvolila uvoz GMO, zbog nepoštovanja propisa i neregularnosti u praksi ne može da se garantuje da se ti proizvodi ne bi neregularno plasirali na tržište.

Profesor sa Instituta za biološka istraživanja Aleksej Tarasjev rekao je da je Srbiji potreban izbalansiran pristup kada je reč o GMO kojim bi se sagledali i koristi i rizici od te hrane.

On je rekao da je neophodna promena zakona o GMO u Srbiji koji je restriktivan, jer su mogući problemi u priključenju STO. Predstavnici Ambasade SAD u Srbiji su, takođe, poručili da je neophodna izmena tog zakona, jer bi mogli biti obustavljeni pregovori za učlanjenje Srbije u STO i ako ne dođe do izmene tog zakona to bi moglo biti prepreka u bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

Takav zakon košta i srpske proizvođače i potrošače i utiče loše na stočni fond, istakli su predstavnici te ambasade.

Autor: TANJUGNAGRADA ZA NAJBOLJI DIZAJN PAKOVANJA U KATEGORIJI „PIĆE“

U organizaciji portala Designed.rs, 10. decembra u Hotelu Park održana je konferencija Packtivity2 na kojoj su dodeljene nagrade za najbolji dizajn pakovanja u Srbiji!

02.11.2012.

U prisustvu brojnih dizajnera, studenata i pojedinih predstavnika kompanija, imali smo priliku da čujemo predavanja nekih od najrespektabilnijih dizajn agencija u Srbiji.

Nakon uvoda i predavanja Mirjane Aleksić ispred Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza kao partnera u projektu, nastupio je Boris Marčetić, kreativni direktor agencije Popular Bruketa&Žinić OM. Zatim je predavanje održao specijalni gost konferencije Björn Kusoffsky iz stokholmske dizajn agencije Stockholm Design Lab. Potom su nam se predstavili neodoljivi Jovan Trkulja i Marijana Zarić ispred dizajn studija Peter Gregson, zatim, Ana Štavlić iz UNIBRAND-a, i Slobodan Jovanović Coba, kreativni direktor Coba&associates.

U kategoriji PIĆE, nagradu je osvojilo pakovanje sokova Zdravo Organic, kompanije Zdravo Organic d.o.o. iz Selenče. Nagradu su primili Jovan Trkulja i Marijana Zarić iz Peter Gregson studija.

Ceo tekst možete pročitati ovde.ZELENA ENERGIJA IZ ČURUGA

Danas je biogas postrojenje u Čurugu proizvelo prvi kilovat električne energije

24.10.2012.

Danas je na našoj farmi u Čurugu proizveden prvi kilovat električne energije i isporučen u elektrodistibutivni sistem, čime je uspešno startovano biogas postrojenje.

Podsećamo da naše biogas postrojenje ima instalisanu snagu od 0.6 MW, s tim što se kao sporedni proizvod pri proizvodnji električne energije pojavljuje i toplotna energija, koja će se koristiti za zagrevanje objekata. Kao nusproizvod dobijaće se i 5.000 tona organskog đubriva vrhunskog kvaliteta, koje će se koristiti u procesu prihrane zemljišta.ODRŽAN DRUGI POLJOPRIVREDNI FORUM „HRANA ZA EVROPU“

Drugi poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“, održan u Subotici od 11. do 13. oktobra okupio je više od 100 stručnjaka iz zemlje i inostranstva.

13.10.2012.

Cilj dvodnevnog skupa bio je da se, kroz dijalog struke, države, proizvođača i banaka, analiziraju stanje i perspektive srpskog agrara, ali i da se predlože rešenja za kreiranje nove strategije i agrarne politike Srbije.

Na skupu je bilo preko 100 učesnika, među kojima su članovi upravnih i nadzornih odbora, generalni direktori i menadžeri poljoprivrednih, prehrambenih kompanija i zadruga, individualni poljoprivredni proizvođači, predstavnici države i struke, banaka, drugih finansijskih organizacija i osiguravajudih kuća.

Otvarajući Forum, Goran Knežević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je istakao da je Vlada Srbije posvećena poboljšanju situacije u privredi, a posebno u agaru. Specijalni gosti bili su i Holger Krej, vodeći stručnjak Svetske banke za poljoprivredu za region Evrope i Centralne Azije i Džon Klark, direktor za međunarodne odnose i proširenje u okviru Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije koji su ukazali na značaj doslednosti agroprivredne politike za razvoj agrarnog sektora.

Ministar Knežević je izjavio da, ukoliko se ne stabilizuju cene i snabdevanje tržišta osnovnim životnim namirnicama u Srbiji, postoji mogućnost da Vlada Srbije zabrani njihov izvoz.

Najavljujući da će sledeće nedelje vlada usvojiti predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi, koji je već završen, ministar Knežević je naglasio da je cilj vlade da agrarni budžet raste, što će biti pokazano i u budžetu za 2013. godinu.

Takođe, on je najavio da će Vlada akcenat budućeg rada u agraru staviti na razvoj sistema za navodnjavanje i podsticaje primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i na tom zadatku će tesno sarađivati sa svim releavantnim institucijama u zemlji.

Drugi poljoprivredni forum "Hrana za Evropu" u Subotici završen je panelom o zadrugama na kojem je najavljeno da će Vladi Srbije ubrzo biti prosleđena radna verzija strategije razvoja zadrugarstva.ORGANSKO MLEKO IZ ČURUGA

Farma u Čurugu ima oko hiljadu krava koje u proseku godišnje daju sedam hiljada litara mleka. Hrane ih proizvodima organskog porekla. Uskoro će se na toj farmi dnevno proizvoditi 18 tona mleka organskog porekla. Međutim, potrebne su velike higijenske mere.

21.07.2012.

Uskoro će se na farmi u Čurugu dnevno proizvoditi 18 tona mleka organskog porekla, što je i za evropske prilike velika količina. Kontrolori svakodnevno nadgledaju radnike u preduzeću "Budućnost", koji na dve hiljade hektara proizvode hranu za krave bez mineralnog đubriva i sredstava za zaštitu bilja.

Na farmi u Čurugu je oko hiljadu krava koje u proseku godišnje daju više od sedam hiljada litara mleka. Hrane ih proizvodima organskog porekla, što poboljšava kvalitet mleka.

Finski naučnici su dokazali da mleko koje daju krave hranjene na ovaj način, ima za trećinu više omega tri masnih kiselina, koje utiču na smanjenje masnoća u krvi. Osim ishrane, važan je i način držanja životinja.

Setvu i sve druge procese u ratarstvu već dve godine nadgledaju stručnjaci kontrolne sertifikacione kuće. Organsko mleko u domaćim trgovinama moglo bi da se nađe već naredne godine, kada će na ovoj farmi dobiti potvrdu da njihova roba ima taj kvalitet.

Ceo tekst možete pročitati na:

www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1139550/Organsko+mleko